Evb

10 tosiasiat sinun pitäisi tietää multippeliskleroosi

Multippeliskleroosi on nyt hoidettavissa oleva sairaus. Hanki faktoja ms, ja selvittää, miksi MS asiantuntijat ovat toiveikas tämän yhteisen neurologinen häiriö.

MS-tauti, tai MS-tauti on hermoston joka voi vaikuttaa aivoihin ja selkäytimeen. MS-taudin oireet johtuvat asteittainen menetys myeliinin, suojaavan ulomman limakalvon hermosyiden. Myelin on kuin pinnoite noin sähköjohdot: Ilman tarpeeksi myeliinin hermosignaalit on ongelmia läpi hermoja. Täysi syy MS ei täysin tunneta, mutta se johtuu osittain elimistön immuunijärjestelmä virheellisesti hyökkää myeliinin soluja. Siksi multippeliskleroosi kutsutaan autoimmuunisairaus.

Kuka tahansa voi sairastua MS-tautiin

Euroopassa, MS vaikuttaa noin 1 700-1 vuonna 1000. "Esiintyvyys vaihtelee suuresti", sanoo John Wilson, MD, neurologi Gottlieb Memorial Hospital Maywood, Illinoisissa, osa Loyola University Health System. "Se on sairaus, joka on yleisempää pohjoisemmaksi päiväntasaajalta kukaan. Se on yleensä yleisempää naisilla kuin miehillä ja esiintyy ihmisiä, välillä 20 ja 40, mutta ihmiset iässä tahansa voi saada sen. "Mukaan National MS Society, noin 200 ihmistä on diagnosoitu MS joka viikko.

MS-tauti aiheuttaa ja laukaisee vaihtelevat

Lääkärit ajatella MS johtuu useista tekijöistä. "Osa syy on geneettinen, mutta on myös joitakin ympäristötekijöitä, jotka laukaisevat taudin", sanoo Matthew McCoyd, MD, neurologi, apulaisprofessori, ja liittää neurologian residenssiohjelma johtajana Loyola University Health System Illinoisissa. " Mahdolliset MS aiheuttajia voivat olla asioita, kuten vähentynyt auringonvalo, D-vitamiinin puutos tai virusinfektioiden. "geenit olet syntynyt voi lisätä riskiä multippeliskleroosi, mutta ei ole näyttöä siitä, että MS on suoraan periytynyt perheille.

Jotkut MS-taudin oireet ovat yleisiä, jotkut eivät

"Yleisesti, multippeliskleroosi voi aiheuttaa ongelmia visio, kuten äkillinen näön toisesta silmästä tai, harvoin, molemmat silmät, näkö, näön hämärtyminen, vaikea huimaus, epätasapaino, tunnottomuus, heikkous, lihaskrampit, vapina, puheen ongelmia, masennus ja kasvojen kipu ", sanoo tohtori Wilson." Vaikka kasvojen kipu on oire MS, päänsärky ei juuri koskaan MS-taudin aiheuttamia. " Muita MS oireita ovat väsymys ja henkinen fogginess tai sekavuutta. Tärkeintä tietää näitä oireita on, että ne tulevat ja menevät arvaamattomasti.

MS voi leimahtaa ja uusiutumisen

MS soihdut voi olla vanha oireita, kuten väsymystä, puutumista tai pistelyä, jotka käynnistyvät, kun joku MS on väsynyt tai ehkä taistelee infektio. "Uusiutuminen tapahtuu, kun tauti toimii ylös ja aiheuttaa uusia vaurioita hermoston", sanoo tohtori McCoyd. "Relapse oireita, jotka kestävät yli koko päivän ja ovat oireita, jotka poistamalla hoidetaan yleensä." Hoidon jälkeen nämä oireet voivat jäädä pois kokonaan, ajan tunnetaan peruuttamista. Uusi lääkitys hoitoon MS pyritään pitämään ihmiset remissiossa pidemmän aikaa. Flare oireita, jotka ovat tapahtuneet ennen ja eivät poista eivät yleensä vaadi mitään hoitoa.

On olemassa neljä MS

"On aaltomaisesti ilmenevä, yleisin, toissijaisesti etenevä, sekundaarisesti etenevää ja ensisijaisesti etenevä MS", kertoo Wilson. Ihmiset, jotka ovat aaltomaisesti ilmenevää tyyppi MS on kausia remissio kohtausten välillä, kun tauti ei etene. Noin 85 prosenttia ihmisistä on tällainen multippeliskleroosi. Edistyksellistä MS on vaikeampi hallita ja hoitaa, koska niillä on vähän tai ei lainkaan kausia remissio kohtausten välillä. Tämäntyyppiset MS ovat harvinaisia.

MS on hoidettavissa

Oli aika, jolloin lääkärit voivat vain vaikean MS-taudin oireet steroideja, ja sitten toivoa parasta. Nyt kuitenkin on lupaavan lääketieteen kehitys. "Jos minun täytyy sanoa yksi asia MS, on, että se on hoidettavissa", sanoo Wilson. "Takana ovat ajat, jolloin meidän piti katsoa vierestä taudin edistymistä voimatta hoitaa sitä. On olemassa useita lääkkeitä saatavilla, ja lisää on suunnitteilla. päivän lääkkeet ovat tehokkaita vähentämään oireita ja taudin etenemistä. "

MS lääkkeet kehittyvät

Steroideja käytetään edelleen hoitoon MS-taudin relapsin oireita, mutta iso edistysaskel MS hoitoa viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana on ollut luokan nimistä lääkettä sairauden kulkuun lääkkeitä. Nämä lääkkeet ovat alkaneet mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen estää MS etenemistä. Lääkkeitä kutsutaan interferoneiksi annetaan pistoksena estää immuunijärjestelmän solujen päästä aivot ja selkäydin. Muut lääkkeet annetaan määräajoin infuusiona laskimoon, ja osa voidaan ottaa suun kautta. Uudemmat lääkkeet ovat tulossa käyttöön, joilla on vähemmän sivuvaikutuksia, voidaan ottaa suun kautta, ja ehkä antaa vain muutaman kerran vuodessa.

Ennuste MS-potilaisiin on parantaa

Varhainen hoito sairauden kulkuun lääkkeitä on muuttunut ennuste multippeliskleroosi. "Lukuun ottamatta harvinaisia ​​tapauksia etenevä sairaus, tiedot viimeisten 20 vuoden aikana osoittavat nyt, että MS-tautia sairastavien voivat odottaa elävänsä koko ja normaalia elämää ilman laskua elinajanodote", sanoo McCoyd. Suurin osa MS-tautia sairastavien eivät vammautuneet. Vaikka jotkut ihmiset tarvitsevat apua keppiä tai pyörätuolia, koska väsymys tai heikkous, noin kaksi kolmasosaa ihmisistä MS koskaan menettävät kykynsä kävellä.

Voit elää täyttä elämää MS

"Yleensä, syö terveellistä ruokaa ja liikuntaa apua", sanoo Wilson. "Yleisin laukaisee oireet ovat infektiot, lämpöä ja korkean stressin. Välttäminen nämä voivat vähentää leimahduksia monia ihmisiä." Vaikka useimmat ihmiset MS eivät vammautuneet, niillä on kiusallinen ja arvaamaton MS-taudin oireet, ja ne voivat väsyvät helposti. Heidän täytyy tietää rajansa ja tiivistä heidän MS hoitoryhmään. Naiset MS voi tulla raskaaksi ja usein mennä peruuttamista raskauden aikana.

On toivoa parannuskeinoa

Vaikka vielä ole parannuskeinoa MS, hoitoon ja hallintaan ovat kulkeneet pitkän matkan. "On olemassa useita uusia lääkkeitä, jotka hyväksytään pelkästään tänä vuonna", sanoo McCoyd. Uusia lääkkeitä on myös hyväksytty vähentää oireita harvinaisempia aaltomaisesti muotoja MS. Mukaan MS Society, edistysaskeleita hoitoon ja ymmärrystä MS tehdään joka vuosi, ja mahdollisuus, että tulevaisuudessa tutkimus vihdoin löytää parannuskeinoa multippeliskleroosi on hyvin rohkaisevaa.