Evb

Keliakia ja IBS: erot ja yhtäläisyydet

Keliakian oireita ovat usein luullaan ärtyvän suolen oireyhtymä. Selvittää, miten erottaa toisistaan.

Ripuli, ummetus, ja vatsakipua. Nämä oireet voivat osoittaa, ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), mutta ne voivat myös olla merkkejä keliakia. Ja joskus se voi olla vaikea sanoa.

"On ollut muutamia tutkimuksia, joissa tarkastellaan tämän, mutta välillä 5 ja 15 prosenttia keliakiaa tapausta perin merkitty IBS", sanoo Alessio Fasano, MD, johtaja Marylandin yliopiston Center for Keliakia tutkimus Baltimore. "Se ei ole merkityksetön määrä."

Keliakia ja ärtyvän suolen oireyhtymä

Keliakia ja ärtyvän suolen oireyhtymä on paljon yhteistä ensi silmäyksellä, mutta merkittäviä eroja.

  • Tauti vs. oireyhtymä. "Real IBS ei ole elimellinen syy", sanoo tohtori Fasano. "IBS on oire kuvaus - laitat kaikki oireet yhdessä ja sitä kutsutaan IBS." Keliakia on enemmän kuin osiensa summa sen oireita, keliakia voi olla töissä vahingoittaa suoliston vaikka kokemusta ei ole oireita lainkaan.
  • Oireet. "Kliinisissä esitys, näemme kaasu, turvotus, vatsa särkee. Nämä päällekkäisyyksiä ", sanoo Fasano. Molemmat ehdot jakaa muita oireita kuten ripulia, ummetusta, ja muutokset ulkoasua ja johdonmukaisuutta uloste. Mutta keliakia, on olemassa muita mahdollisia oireita, mukaan lukien mittarit ja komplikaatiot vaihtelevat hammasvaurioihin nivelkipu ja osteoporoosi.
  • Puute oireita. Ei kaikki keliaakikoille ilmoituksen ruoansulatuskanavan (GI) oireita. Tämä ei ole IBS. Jos sinulla ei ole oireita, sinulla ei ole IBS.
  • Movement. "Normaali suoliston liikkua säännöllisesti kuvioitu. IBS, suolisto puristamalla koko ajan, mikä aiheuttaa epämukavuutta ", Fasano kertoo. Keliakia ei vaikuta siihen, miten suoliston liikkua. Sen sijaan, keliakia on autoimmuunisairaus, joka vahingoittaa vuoraukseen suolisto.
  • Gluteeniyliherkkyys. "Sitä paitsi keliakia, on olemassa kaksi reaktioita gluteenia, gluteeniyliherkkyyden ja gluteenia allergia. Herkkyys antaa enemmän IBS kaltaisia ​​oireita ", Fasano sanoo. Allergiat ovat vähemmän todennäköisesti aiheuttaa GI oireita reaktion. Gluteeniyliherkkyys on kaksin verroin hankalaa, koska keliakia reagoi myös gluteenia. Ihmisille, jotka kokevat IBS oireita syötyään vehnä, se voi olla vaikea erottaa todellinen syyllinen.

Keliakia: saada oikea diagnoosi

Päällekkäisyyksien takia näiden kahden olosuhteissa, keliakia on usein jäänyt tai diagnosoidaan väärin kuten ärtyvän suolen oireyhtymä. Mutta saada oikea diagnoosi on tärkeä. "Ihmisten täytyy tietää, onko heillä keliakia" Fasano sanoo. "Tämä ei ole vähäpätöinen tietoa on." Paras tapa varmistaa, että saat oikean diagnoosin on ei tehdä mitään muutoksia omaan ruokavalioon ennen kuin käyt gastroenterologist.

"Tämä tapahtuu aivan liian usein, koska väärinkäsitys keliakia, jopa terveydenhuollon ammattilaiset. Ihmiset lopulta mennä verkossa ja lukea gluteeniton ruokavalio. Jos ruokavalio toimii, niin ongelmia todella alkaa, koska et tiedä mikä kolmeen luokkaan putoat ", kertoo Fasano, lisäten, että gluteeni herkkyys, gluteenia allergia ja keliakia voi aiheuttaa reaktioita gluteenia.

Tietäen mitä olet tekee valtava ero teidän hoitoa. "Keliakia hoito on elinikäinen," Fasano sanoo. "Se vaatii 100 prosenttia - ei 90 tai jopa 99 prosenttia - sitoutumista."