Evb

Kolostomia ja ileostomia

Avanne ja ileostomia ovat kirurgisia toimenpiteitä. Kun osa ruoansulatuskanavan on sairastunut tai vahingoittunut ja ei pysty toimimaan normaalisti, on tehty reikä, vatsan ja osa pieni tai paksusuolen tuodaan aukko ihossa. Tämä aukko tunnetaan avanne (in paksusuoli) tai ileostomia (ohutsuolessa), ja altistuvat pää suoli tunnetaan avanne.

Katso kuvia paksusuolen ohutsuolessa, ja kolostomia avanne.

Kun olet paksusuoliavanteen tai ileostomia, jäte lähtee kehon läpi avanne sijaan peräaukko. Koska ei ole lihasten ympärillä avanne, et voi hallita, kun jätettä tai kaasu kulkee pois kehosta. Kerätään talteen, haju-proof muovi pussi (Ostomy pussi) on kytketty avanne ja piti ihoon liimalla.

Ostomy voidaan tehdä milloin tahansa useissa paikoissa. Tyypit ostomies ovat seuraavat:

Paksusuoliavanne

Avanne syntyy, kun osa paksusuolen tai peräsuolen poistetaan ja jäljelle jäävä paksusuolen tuodaan vatsan alueelle. Colostomies voidaan suorittaa, koska peräsuolen syöpä, tulehduksellinen suolistosairaus, divertikuliitti, Hirschsprungin tauti tai joilla ei ole peräaukon (imperforate peräaukko).

Avanne voi olla väliaikainen tai pysyvä, ja on myös määritelty, että osa paksusuolen liikennöi.

  • Sigmoid tai laskeva avanne on yleisin ostomy leikkausta. Loppuun laskeva, tai sigmoid, paksusuolen tuodaan pinnalle vatsan. Se sijaitsee yleensä vasemmassa alareunassa vatsan. Jäte muodossa jakkara.
  • Poikittainen avanne sijaitsee keskellä tai oikealla puolella vatsan yläosassa. Jäte on paksu neste tai näyttää tahnamai. Silmukka avanne voidaan tehdä myös poikittainen paksusuoli. Silmukka avanne on kaksi aukkoa: yksi jätteiden ja yksi limaa.
  • Nouseva avanne sijaitsee oikealla puolella vatsan. Jäte on paksu neste.

Ileostomia

Ileostomia syntyy, kun sykkyräsuoli (alin osa ohutsuolesta) tuodaan vatsan muodostamiseksi avanne. Ileostomies voidaan suorittaa, koska haavainen paksusuolen tulehdus tai Crohnin tauti, tai kun useita polyypit kehittää paksusuolen ja peräsuolen (familiaalinen familiaris). Jäte on nestemäistä tai pehmeä.