Evb

Miksi sormet karsia jopa pesun jälkeen?

Terveys Head-Scratcher of the Week

"Pruney sormet" voi kuulostaa typerältä, mutta selville mitä niiden takana on vakava tiedettä.

Jos olet koskaan viettänyt liikaa aikaa altaassa, tai jos haluat rentoutua lopussa kova päivä tunnin mittainen liota ammeessa, olet todennäköisesti tuttu "pruney sormet" ilmiö. Usko tai älä, tiedemiehet ovat tutkineet tätä rusina kaltainen vaikutus vuosikymmeniä, yrittää selvittää, miksi kädet (ja joskus jalat) saada niin ryppyinen märkänä.

Yksi suosittu ajatus on, että iho yksinkertaisesti tulee vetinen. Mukaan Library of Congress, iho, tai uloin kerros ihoa, koostuu kuolleiden keratiini soluja, jotka imevät kosteutta, kun ne upotetaan veteen pitkäksi aikaa. Tämä imeytyminen aiheuttaa solujen turvota, mutta koska he ovat edelleen yhteydessä olevaa kudosta, joka ei laajene, ulkokuori on ryppy kompensoi suurempi pinta-ala. Se on vähän kuin ottaa king-size-arkki queen-size patja: lisämateriaalia on mennä minnekään, joten se nippuina jopa epätasaisesti päälle.

Mutta miksi vain sormet ja varpaat vaikuttaa - miksi ei koko kehon rypistyä? Tutkijat sanovat, että se johtuu meidän kädet ja jalat on paksuin iho ja siten enemmän keratiini solujen imeä vettä. ( Kynnet sisältää myös keratiini, minkä vuoksi he voivat tuntea pehmeämpi kun tiskata.)

Onko tarkoitus karsimisesta?

Ongelmana tässä hypoteesi on, että se ei oikeastaan ​​huomioon se, että sormet ja varpaat eivät rypistyä kun heidän hermopäätteitä on katkaistu, koska vamman tai diabetekseen. Tämä voidaan selittää eri teoria, jossa ehdotetaan, että luumu kaltainen vaikutus ei johdu ihon kyllästyminen vaan reaktio keskushermostoon - "klassinen mekaniikka ongelma", kuten Columbia University biomekaaniset insinööri Xi Chen, FT, selittäneet Luonto uutisia.

Mekaniikka teoria perustuu ajatukseen supistumista tai supistamaan verisuonia. Periaatteessa, kun sormet ja varpaat upotetaan kuumaan tai kylmään veteen, hermopäätteitä heittää signaaleja, jotka aiheuttavat verisuonten kuristaa ja kudoksen alla ihon pinnan sopimusta. Tämä puolestaan ​​pakottaa uloin kerros ihon solki, jolloin rypistymistä.

Mutta tuore tutkimus viittaa siihen voi olla vielä enemmän ryppyinen iho kuin. Evolutionary neurobiologin Mark Changizi, PhD, ja hänen ryhmänsä 2AI Labs Boise, Idaho, pyrkivät todistamaan teorian että pruney sormet ja varpaat eivät ole vain tuotteita ihotautien oikku, vaan he geenejään sade askelmien - ne toiminnalliset urat jokasään renkaat ja kengät, jotka auttavat pidon märissä olosuhteissa. Changizi uskoo, että nämä niin sanotut askelmat kädet ja jalat on ehkä rakennettu DNA aikojen saatossa parantaa pitoa.

"Meidän pruney sormet voivat olla tärkeä osa meidän kädellinen ohjelmistoon", hän kirjoitti artikkelin Forbes.com. "Kun kädelliset kulki kynsien sijaan kynnet, pinnat olivat tarpeen, jos kynnet ehkä riittänyt ennen."

Tukemaan tätä teoriaa, Changizi ja hänen tiiminsä analysoidaan kuvion yhtäläisyyksiä 28 valokuvia pruney sormien. Kaikki 28 oli ryppyjä, jotka muodostivat pystyuriin, jotka toimivat valua vettä pois ulottuvilla.

"Jotta käden tavoittaa ja pitoa märällä pinnalla ilman vesiliirto, se tarvitsee tapa poistaa tehokkaasti vettä ihon ja pinnan se yrittää tarttua", hän selitti. "Paras tapa siirtyä nopeasti vettä on yleensä kanavia pitkin, tavaraa valtimoiden ja jokia."

Lisää tutkimusta tarvitaan osoittamaan Changizi hypoteesi, mutta hän on jo kovasti työtä seurantatutkimuksia. Seuraava hänen luettelossa mukaan eläimet Uutiset: testataan onko ryppyjä todella mahdollistavat paremman otteen ja tutkii onko nisäkkäiden märkä ilmastossa ovat todennäköisesti saada pruney sormet kuin kuiva elinympäristöjä. Jos teoria mahtuu, hän sanoo, voimme ehkä käyttää pruney sormet parantaa nykyisten renkaiden ja kenkien sade-kulutuspinnan tekniikkaa.

"Kaukana nolo virhe", hän kirjoitti, "märkä ryppyinen sormet ovat jälleen osoitus biologian loisto."

Onko sinulla terveyteen pää-scratcher? Lähetä se tänne, ja voimme vastata kysymykseen tulevaisuudessa sarakkeeseen.