Evb

Psoriasis kysymyksiä ja vastauksia

Tämä huolestuttavaa ihosairaus voi vaikuttaa eri kehon osiin. Ottaa tarkemmin psoriasis ja oppia hallitsemaan paremmin oireita.

Psoriasis on krooninen (pitkäaikainen) ihosairaus skaalaus ja tulehdus, joka vaikuttaa enemmän kuin 3 prosenttia Euroopan väestöstä eli yli 5 miljoonaa aikuista. Vaikka tautia esiintyy kaikissa ikäryhmissä, se vaikuttaa lähinnä aikuisille. Se näyttää suunnilleen yhtä miehillä ja naisilla.

Psoriasis tapahtuu, kun ihon solut nopeasti nousta niiden alkuperästä pinnan alla ihon ja kasaantuvat pinnalla ennen kuin heillä on mahdollisuus kypsyä. Yleensä tämä liike (kutsutaan myös liikevaihdosta) kestää noin kuukauden, mutta psoriasis voi esiintyä vain muutaman päivän.

Tyypillisessä muodossa, psoriasis aiheuttaa laikkuja paksu, punainen (tulehtunut) iho peitetty hopeanhohtoinen mittakaavoissa. Nämä paikkaukset, joita joskus kutsutaan muistolaatat, yleensä kutittaa tai tuntea kipeä. He useimmiten esiintyy kyynärpäissä, polvissa, muualla jalat, päänahan, alaselkä, kasvot, kämmenet ja jalkapohjat, mutta ne voivat esiintyä iholla missä tahansa kehon. Tauti voi myös vaikuttaa kynnet, kynnet, ja pehmytkudosten sukupuolielimissä, ja suun sisällä. Vaikka se ei ole epätavallista, ihon ympärillä sairaiden nivelten purtavaksi, noin 30 prosenttia niistä, joilla psoriasis kokemusta niveltulehdus, joka tuottaa oireita niveltulehdus. Tätä tilaa kutsutaan nivelpsoriaasi.

Miten psoriasis vaikuttaa elämänlaatuun?

Yksilöt, joilla on psoriasis voi olla merkittävä fyysistä epämukavuutta ja joitakin vamma. Kutina ja kipu voi häiritä perustoiminnot, kuten itsehoito, kävely, ja nukkua. Laattoja kädet ja jalat voivat estää henkilöitä toimimasta tietyissä ammateissa, kun pelasin joissakin lajeissa, ja hoitaa perheenjäsenten tai kotiin. Taajuus sairaanhoito on kallista ja voi häiritä työ-tai lukujärjestyksen. Ihmiset, joilla on keskivaikea tai vaikea psoriaasi saattaa tuntea itsensä tajuissaan ulkonäköön ja on huono minäkuva, joka johtuu pelko julkinen hylkääminen ja psychosexual huolenaiheita. Psykologista ahdistusta voi aiheuttaa merkittäviä masennus ja sosiaalinen eristyneisyys.

Mikä aiheuttaa psoriaasin?

Psoriaasi on ihosairaus ohjaa immuunijärjestelmää, erityisesti ottamalla tyyppi valkosolujen kutsutaan T-solu. Normaalisti T-solut suojaavat kehoa infektioita ja sairauksia. Kun kyseessä on psoriasis, T-solut panna toimeen vahingossa ja tullut niin aktiivisia, että ne käynnistävät muita immuunivasteita, mikä johtaa tulehdukseen ja nopea vaihtuvuus ihosoluja.

Monissa tapauksissa on suvussa psoriasis. Tutkijat ovat tutkineet useita perheitä vaikuttaa psoriaasi ja tunnistaa geenejä, jotka liittyvät tautiin. Geenit ohjaavat jokaisen kehon toimintaa ja määrittää perinyt piirteitä siirtyy vanhemmalta lapselle.

Henkilöt, joilla on psoriasis voi huomata, että on aikoja, jolloin niiden iho pahenee, nimeltään soihdut, sitten parantaa. Ehtoja, jotka voivat aiheuttaa soihdut ovat infektiot, stressi ja ilmastonmuutoksiin että kuivaa ihoa. Myös tietyt lääkkeet, kuten beetasalpaajat, jotka ovat määrätty korkea verenpaine, ja litium voi laukaista puhkeamisen tai pahentaa tautia.

Miten psoriasis todetaan?

Joskus lääkärit voi olla vaikea diagnosoida psoriasis, koska se näyttää usein muita ihosairauksia. Se voi olla tarpeen vahvistaa diagnoosin tutkimalla pieni ihon näytettä mikroskoopilla.

On olemassa useita muotoja psoriasis. Jotkut näistä ovat:

  • Läiskäpsoriaasi. Ihovaurioita punainen tyvestä ja kuuluvat hopeanhohtoinen mittakaavoissa.
  • Pisarapsori. Pieni, pisaranmuotoiset vauriot näkyvät runko, raajat ja päänahan. Pisarapsori on useimmiten laukaisee ylähengitysteiden infektiot (esim. kurkkukipu aiheuttama streptokokki-bakteerit).
  • Pustulosa. Rakkuloita tarttumattomista mätä näkyvät iholla. Iskut pustelipsoriaasi voidaan käynnistää lääkitys, infektiot, stressi, tai altistuminen tietyille kemikaaleille.
  • Inverse psoriaasi. Sileä, punaisia ​​laikkuja esiintyy taittuu ihon lähellä sukupuolielimissä, rintojen alla, tai kainaloihin. Oireet voivat pahentua kitkaa ja hikoilu.
  • Erytrodermiaa. Laajalle levinnyt punoitus ja hilseily iho voi olla reaktio vakava auringonpolttama tai ottamalla kortikosteroidit (kortisoni) tai muita lääkkeitä. Se voi johtua myös pitkään lisääntynyt aktiivisuus psoriasis, joka on huonosti hallinnassa.

Toinen tila, jossa ihmiset voivat kokea psoriasis on nivelpsoriaasi. Tämä on eräänlainen niveltulehdus, joka tuottaa niveltulehdus yhteinen niveltulehdus ja vaurioita yleinen psoriasis. Niveltulehdus ja ihovaurioita ei välttämättä tarvitse tapahtua samaan aikaan.

Miten psoriasis hoidetaan?

Lääkärit yleensä psoriaasin hoitoon vaiheittain perustuu sairauden vakavuudesta, koko pinta-alat, psoriasiksen, ja potilaan vaste alkukäsittelyt. Tätä kutsutaan joskus "1-2-3"-lähestymistapaa. Vaiheessa 1, lääkkeet ovat iholle (paikallinen käsittely). Vaihe 2 käyttää valohoitojen (valohoitoa). Vaihe 3 koskee lääkkeitä suun kautta tai injektiona, jotka kohtelevat koko immuunijärjestelmää (kutsutaan systeeminen hoito).

Ajan myötä iho voi muuttua vastustuskykyiseksi hoitoon erityisesti, kun paikallisesti kortikosteroideja käytetään. Myös hoito, joka toimii hyvin yksi henkilö voi olla vähän vaikutusta toiseen. Niinpä lääkärit käyttävät usein tutkimus-ja-virhe lähestymistapa löytää hoito, joka toimii, ja he voivat vaihtaa hoitoja säännöllisesti (esimerkiksi joka 12-24 kuukautta), jos hoito ei toimi, tai jos haittavaikutuksia ilmenee.